Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Το Σώμα μου


Γεια σας και πάλι. Με παιχνίδια, παραμύθια, κατασκευές μαθαίνουμε τον εαυτό μας...

'Το σώμα μου' είναι ένα θέμα που βοηθά τα παιδιά, ειδικά στην αρχή της σχολικής χρονιάς να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους, να γνωρίσουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να παρατηρήσουν περισσότερο τους φίλους τους. Καταλαβαίνουν και σέβονται την διαφορά της εικόνας του κάθε ένα ξεχωριστά, επίσης με πολλές εικόνες, βιβλία, ιστοριούλες αντιλαμβάνονται την λειτουργία και σημασία των οργάνων, του σκελετού, των μυών, κάνοντας κατανοητό με πολύ απλό τρόπο το πως είναι φτιαγμένο το σώμα μας, πως πρέπει να το φροντίζουμε, τη σημασία της υγιεινής, της άσκησης και καλής διατροφής. 
Τα παιδιά στον καθρέφτη παρατηρούν τον εαυτό τους και τον περιγράφουν. Μετά χωρίζονται σε ζευγαράκια χορεύουν ελεύθερα με μουσική και όταν σταματήσει η μουσικούλα παρατηρούν προσεκτικά ο ένας τον άλλον. Γυρίζουν πλάτη. Σε κάθε ζευγάρι το ένα παιδί χωρίς να κοιτά το άλλο προσπαθεί να θυμηθεί και να μας πει το χρώμα των ματιών, των μαλλιών, τα ρούχα, τα χρώματα που φορά κλπ Διασκεδάσαμε, καλλιεργήσαμε την παρατηρητικότητά μας και την μνήμη μας.

Παίξαμε τον καθρέφτη,το γνωστό και διασκεδαστικό παιχνίδι κάνε ότι κάνω, ακούσαμε πολλά τραγούδια με κινήσεις, τις μιμηθήκαμε, γρήγορα, αργά, δίνοντας τα παραγγέλματα δυνατά, ψιθυριστά... Πολύ γέλιο, εκτόνωση. Ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε το σώμα μας με παιχνίδι, κίνηση. χορό, πολύ χορό!!!
Μετά από πολύ ωραίες και δημιουργικές ζωγραφικές των παιδιών που σχημάτισαν και χρωμάτισαν τον εαυτό τους, μια κατασκευή με καπάκια.Το ανθρωπάκι το ονόμασαν χρωματιστούλη λόγω της ποικιλίας χρωμάτων που είχαν τα καπάκια που χρησιμοποιήσαμε...