Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Νότες ζωντανεύουν

Μουσική!!!
΄Ολοι έχουμε γλεντήσει, αγαπήσει, συγκινηθεί, χορέψει, ακούγοντας αγαπημένα μουσικά κομμάτια. Υπάρχουν τόσα είδη μουσικής που  έχουμε επιλέξει να ακούμε, έχουμε μελετήσει, έχουμε αγοράσει τα αγαπημένα μας βινύλια, κασέτες, CD.


Τα παιδιά λοιπόν με τον ευαίσθητο ψυχικό τους κόσμο και με το ένστικτο το οποίο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στην παιδική ηλικία, εκδηλώνουν αυθόρμητα πληθώρα συναισθημάτων ακούγοντας καθημερινά στο Νηπιαγωγείο μουσική. Εκφράζονται με διάφορους τρόπους χορεύοντας, κάνοντας παντομίμα, ζωγραφίζοντας.


 Με την βοήθεια μικρού αρμόνιου, τα παιδιά έπαιξαν και τραγούδησαν τις επτά νότες του πεντάγραμμου. Τραγούδησαν και έμαθαν ποιο πλήκτρο του αρμονίου αντιστοιχεί σε κάθε νότα. ΄Εμαθαν τα ονόματά τους, είδαν πώς σχεδιάζουμε το πεντάγραμμο,πώς είναι το κλειδί του Σολ που ξεκλειδώνει το σπιτάκι που μένουν οι φίλοι μας οι νότες.

Τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι κάθε νότα έβγαζε και άλλο ήχο. Τί αισθανόμαστε όταν ακούμε τον ήχο της κάθε νότας?
Το κάθε παιδί διάλεγε και έπαιζε κάποια . Λέγαμε το όνομά της και μας εξηγούσε αν ένοιωθε χαρούμενο, λυπημένο, αν γέλαγε, αν φοβόταν κλπ Αμέσως μετά μας το παρουσίαζε με το σώμα του, τις κινήσεις του, τις εκφράσεις του προσώπου του.Υπήρξαν πολλές απαντήσεις. Οι ψηλότερες νότες του πενταγράμμου τους έκαναν να είναι πιο χαρούμενοι και γελαστοί. Οι χαμηλότερες τους εντυπωσίαζαν, αλλά μερικοί είπαν ότι φοβόντουσαν, ήταν σαν ήχος περπατήματος ενός γίγαντα, δράκου όπως είπαν ή η φωνή ενός δεινόσαυρου.






Και τώρα ζωγραφική... Ας ζωντανέψουν οι νότες μέσα από την φαντασία των παιδιών...
Και έγιναν χαρούμενα παιδάκια, λουλούδια, γέμισαν με χρώματα, με πολλά συναισθήματα...







1 σχόλιο:

  1. Η μουσική αποτελεί μέσο έκφρασης και δημιουργικότητας. Αν προσθέσουμε και την γνησιότητα που αντιπροσωπεύει την παιδική ηλικία, έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα έκφρασης συναισθημάτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή